Search This Blog

Sunday, 15 July 2012

Apa itu Sos?



Adakah anda tahu ???

           Sos merupakan gabungan cecair, bahan pemekat dan bahan perasa.

           Anda perlu mengikut prosedur ini bagi menghasilkan satu sos yang mampu memikat selera sesiapa  sahaja yang memakannya :-

           Langkah 1
           Hasilkan stok yang enak dengan menggunakan teknik yang betul.

            Langkah 2
            Gunakan bahan pemekat yang sesuai dengan sos yang ingin disediakan untuk menghasilkan tekstur @ kelikatan, rasa dan warna yang dikehendaki.

            Langkah 3
            Gunakan bahan perasa dengan secukupnya untuk mencapai tahap rasa yang dikehendaki, sama ada rasa yang rendah (menghampiri tawar), sederhana, ataupun tinggi (pekat).


Tips penting : Semasa menumis bahan sos, gantikan minyak dengan mentega untuk mencantikkan warna sos yang akan terhasil. 

No comments:

Post a Comment